Zelene taljatele/Pasta od tikvica

Kao što sam obećala na pici od karfiola, slede jedne lažne testenine.

Puki je slučaj što ovaj recept nije ugledao svetlost dana još prošle godine: ja sam ga dva puta fotografisala i dva puta su mi fotografije nestajale: jednom misteriozno, drugi put kad je hard disk iznenada rešio da se odjavi.

A ni sad valjda nije kasno. Sada je doba kada tikvice rastu kao lude pa ovakav način pripreme nije udarac na budžet.

Kao i karfiol-pica, zelene taljatele su vam zgodne ako ste na dijeti, ako izbacujete brašno iz ishrane ili ako prosto tražite način da unosite malo više povrća.

Loša strana je što ako spremate za više od dve osobe može malo da potraje, a i testenine od tikvica znaju da puste vodu ako ih dugo pustite da stoje.

Dakle, idealna primena je ako ste sami ili ako svi oko vas hoće da jedu pastu a i vi biste, a ne smete. Njima skuvate, a vama spremite ovako i nemojte posle da im date da vam kradu vaše zelene testetnine.

Imaju svoje pa neka jedu.

 

Potrebno vam je (po osobi):

oko 500g tikvica

malo ulja

 

Eto. Nije to baš neki recept, više način pripreme.

Za taljatele od tikvica vam je potreban i ljuštač za krompir.

Napravite tri poteza, odnnosno tri tračice, pa malo okrenite tikvicu. Pa opet tri tračice pa malo okrenite. To se radi da tračice ne bi bile preširoke ili uopšte nejednake.

Tako radite sve dok ne dođete do dela sa semenkama.

Kao što vidite, ovde se dobar deo tikvice odbacuje ali šta znam, nije mnogo velika greota ako vam već rastu u bašti pa ne znate šta ćete sa njima. Ili sad kad su 30 dinara na pijaci.

I to je onda to. Sad samo da se proprže. I sad imamo dilemu. Ako uzmete nelepljivi tiganj potrebno vam je samo malo ulja što je važno ako ste na dijeti, ali tikvice hoće da postanu nekako gnjecave. Ako uzmete dobri stari inoks tiganj, trebaće vam više ulja i dobre su šanse da se nešto  u nekom trenutku zalepi, ali će biti ukusnije i bolje teksture. Ja sam za potrebe slikanja uzela nelepljivi. Da ne rizikujemo.

Pazite da ne pretovarite tiganj. Moraćete iz 2-3 ture, ali tikvice budu gotove stvarno brzo, za minut-dva.

Čim se ovako smanje, istovarite ih u neku posudu i pređite na sledeću turu.

makarone od tikvica

I eto, sad ste dobili ekvivalent kuvanim testeninama. Sad se sa njima ponašajte kao što biste inače. Odlično se slažu sa prelivom od krem sira i limuna, kao prilog su super sa belim lukom i papričicom, a ja sam ih sada spremala sa karbonara sosom.

pasta od tikvicaŠto malo potire svrhu dijetalnih testenina.

taljatele od tikvica

A šta da radim kad volim.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


3 komentara na “Zelene taljatele/Pasta od tikvica”

  1. ilka says:

    onigiri sam prilagodila porodicnom rucku i …. pojede se

  2. ilka says:

    a zelene taljatele samo za sebe.za sada

  3. Katarina says:

    Nisam ih nikad dosad termički obrađivala kad ih ovako napravim ljuštilicom, super su i tako. A još kad se dokopam spiralizatora, biće i špagete, ne samo taljatele. :) (Foru prvi put videla kod Mimi Kirk, to je jedna odlično držeća gospođa od 75 godina koja je napravila karijeru od sirove hrane.)

Ostavite komentar