Pasta primavera u jednoj šerpi

Znate li vi da postoji torta koja se zove “lenja žena”? U smislu da je to torta kakvu bi napravila lenja žena, ne mora da peče kore, muti fil na pari, ne znam već ni ja šta sve iziskuje jedna prava torta. Ja ovako kad pogledam to je neka pametna žena jer svaka prečica koja može da se iskoristi u kuvanju dobra je stvar.

Kod mene se lenjost najčešće ogleda u pranju sudova, pa ako je za nešto potrebno sto milijardi sudova onda ga i ne napravim. Zato mi je ideja paste koja se priprema u jednom loncu bila super otkako sam čula za to, ali sam gajila neke rezerve. Onda sam se odvažila, probala i rezervi više nema. Nadevi mogu biti različiti, ja sam za sada probala vegetarijansku varijantu, ali čim napravim neku mesnu podeliću sa vama.

 

Pozdrav za sve lenje osobe  - ovo je za nas!

 

Potrebno vam je:

125g (1/4 pakovanja) špageta

1/2l vode

1 kockica za supu

1 mali crni luk

2-3 čena belog luka

vezica špargli

200g pečuraka

100g graška

2-3 kašike pavlake za kuvanje

malo parmezana

2-3 grančice peršuna

malo maslinovog ulja

malo limunovog soka (ako koristite brokolu)

so i biber

 

Ovde vam je bitno da se pogodi odnos testenina i vode, a količina i vrste povrća zavise samo od vašeg ukusa. Danas sam koristila grašak, ali neki sledeći put ću umesto graška i čak dela špargli staviti brokolu. Dakle – sve može. Meni je na primer glupo da se u pastu koja se zova primavera, odnosno prolećna, stavljaju paprike, paradajz i ostalo letnje voće, ali sa druge strane, šta je ime?

Druga stvar – špagete. Vi, naravno, možete koristiti testenine po izboru, ne mora špagete, ali gledajte da uzmete one sa standardnim vremenom kuvanja, 9-11 minuta. Ako budete koristili one koje se brže kuvaju – povrće će vam ostati živo. Ako uzmet neke koje se dugo kuvaju – povrće će se raspasti.

I sad je već bilo previše teorije, idemo na kuvanje.

Prvo pripremite povrće tako što ćete ga naseckati na komade koji se pojedu u jednom zalogaju.

Prvo špargle.

Ovo je prva godina da su špargle na našim pijacmaa dovoljno pristupačne da možete da ih jedete kao i svako drugo povrće i mene to stvarno raduje.

Ako se i inače pitate kako se kuvaju špargle sad ću da vam kažem.

Odsecite im donji deo. Koliko ćete morati da odsečete zavisi od starosti same biljke: neke su tako mlade i meke da gotovo i nije potrebno da im se nešto odseče, neke su starije pa im je donji deo već počeo malo da drveni. Odbacite sve kroz šta nož ne ide sasvim lako. Ako vas je dopala starija biljka (u šta sumnjam) pa biste tako morali mnogo da odbacite, a vi oljuštite donju polovinu špargle ljuštačem za krompir. Sad ovo zvuči kao neka nauka, ali kad jednom budete pojeli tvrdu šparglu znaćete o čemu sam pričala.

I onda ako kuvate samo njih ubacite ih u vodu sa par kolutića limuna, malo soli i šećera i kuvajte desetak minuta.

Ali, da se vratimo mi na naš recept. Naseckajte ih.

Iseckajte sitno crni i beli luk. Za razliku od ostalog povrća luk mora da se stavi da pasta ne bi ispala bezukusna. Ne oseti se pri jelu, ne brinite, ali se i te kako oseti ako ga nema.

Pečurke na pola pa na rebarca.

Sad u šerpu ubacite svo povrće, špagete, vodu, kocku za supu. Zalijte maslinovim uljem i limunovim sokom i stavite na ringlu.

Kada provri ubacite i povrće koje se kraće kuva, grašak i/ili brokolu.

Onda kuvajte još jedno 7 minuta u polupoklopljenoj šerpi uz povremeno mešanje, pa dodajte pavlaku, sir i peršun.

špagete iz jedne šerpe

To sad kuvajte još malo, minut-dva. Ostaće vam još malo tečnosti na dnu šerpe.

Na ovoj slici se vidi koliko tečnosti ostane kada se šerpa nakrene, a čvrsti deo malo pomeri. Vidite da ipak ima dosta vrlo tečne tečnosti ali se ne sekirajte, to se posle sve zgusne i pretvori u sos kad sklonite šerpu sa ringle.

Kao što vidite voda se ne odliva i ništa od korisnih sastojaka iz povrća se ne gubi, što ovu pastu čini zdravom. U isto vreme, testenina ima dovoljno vremena da upije sve te ukuse pa je to čini i veoma ukusnom.

pasta primavera u jednoj šerpiSlužite toplo i slobodno eksperimentišite sa raznim povrćem i ukusima.  Sve dok je vama ukusno – dobro je.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


3 komentara na “Pasta primavera u jednoj šerpi”

 1. Sebastian says:

  Za šparglu sam natrapao na jedan koristan savet koji je (meni) upalio – umesto da se igramo pogađalice sa nožem, uhvatiš sa jedne strane šparglu otprilike za sredinu, a sa “odsečene” strane za sam kraj, i kreneš da savijaš – nekom čarolijom fizike materijala špargla će pući tačno na mestu gde se tvrđi i mekši deo spajaju.

  • zloprase says:

   imam par špargli slučajno u kući i probala sam i stvarno radi o.O
   (sad moram da ih pojedem avaj, avaj)

  • Ontem: "o Sporting (…) não aceita que a disputa do jogo com o Sport Lisboa e Benfica, marcado para segunda-feira, 10 de Dezembro, às 20h15, se realize na data e hora prevista" + "dificilmente o Sporting estará presente segunda-feira em Alvalade, às 20.15 horas, como agendado pela Liga";Hoje: "o Sporting mantém o entendimento de que o jogo PODIA ser adiado, mas não deixará de respeitar a decisão da Liga"…Já se vê o ridículo a que esta direcção presta o Sporting ou ainda não chega?

Ostavite komentar