Voćni kavijar

Verovatno ste do sada čuli za molekularnu gastronomiju.

Ako niste – evo ukratko. Ljudi su bili dokoni pa su rešili da hrani daju oblike i teksture koje ta hrana nipošto ne bi trebalo da ima, a kako drugačije nego uz pomoć nauke. Tako imamo sladoled smrznut tečnim azotom, špagete od vina, vazduh od šargarepe, sprašeni sladoled, koktele u obliku loptice… i naravno – voćni kavijar. E sad, sve se to dobija uz pomoć opreme i hemikalija koje ne znam ni gde bih našla, a sve i da se potrudim pa nađem, odavno sam odlučila da na ovom blogu neće biti nedostupnih namirnica.

Zato vam predstavljam fejk voćni kavijar.

Izgleda isto, istog je ukusa, samo što pravi voćni kavijar ima čvrstu opnu i tečnu sredinu, a naš ne. Ali pošto ne volimo da zakeramo sve je ok, zar ne?

 

Potrebno vam je:

1 kesica želatina

3 kašike vode

100ml soka, objasniću dole to oko soka

3-4dl ulja (ulje kasnije možete iskoristiti za bilo šta)

 

Na moju veliku žalost ovo je jedna od onih stvari za koje su potrebne pripremne radnje pa ne mogu da se rade onda kad mi dune. Na moju veliku sreću, to nisu neke opsežne radnje i sastoje se od toga da sipate ulje u dublji sud, pokrijete ga nečim i stavite u frižider da se dobro ohladi. Idealno preko noći.

Ako ste to izveli, vreme je za kavijar.

Želatin stavite u posudu i dodajte mu 3 kašike vode, već prema uputstvu i pustite da odstoji pola sata.

01zelatin

Za to vreme ćete zagrejati sok. Stvar sa sokom je što sam ja danas iskoristila bistri sok od pomorandže za koji sam pomislila da će izgledati lepo. Videćete da je krajnji rezultat malo mrtvuljave boje, dakle ili uzmite neprovidni sok ili mu dodajte nekakvu prehrambenu boju. I inače, kavijar je boljeg ukusa ako se napravi od nečega što je intenzivnog ukusa. Jaka i veoma slatka kafa na primer. Ili balzamisko sirće za salate.

Ali danas smo koristili bistri sok od pomorandže i evo ga grejemo, gotovo do ključanja.

02sok

Vrelim sokom prelijte onaj želatin

03sipanje

I lepo ga promešajte dok se želatin ne otopi. To je to. Da bi se kavijar lepo formirao potrebno je da smesa ne bude baš topla već da se prohladi gotovo do sobne temperature. Ipak, pazite da se ne ohladi previše jer će onda da se stegne. Znam da sad zvuči komplikovano, ali uopšte nije. Plus mora malo da bude komplikovano ako će već da se zove (lažna) molekularna gastronomija.

U međuvremenu pripremite opremu. Sto bi trebalo da vam izgleda ovako.

04sve

Ulje i sok znate već, ostalo ćete videti čemu služi. Naravno, vi umesto medicinskog šprica možete koristiti i neku drugu kapaljku. Meni se učinilo da je špric zgodan.

Radićete sledeće: špricem uzimate sok i ukapavate ga u ulje. Hladno ulje će obložiti tečnost, ohladiti želatin i formiraće se male loptice.

05postupak

Vi kontrolišete kolike će loptice biti. Mogu biti sićušne i za to je dovoljna jedna kap, ili malo veće, od 3 kapi soka.

I ne brinite ako vam na početku ne uspe, 1dl je puno soka i do kraja ćete savladati.

Periodično kašikom vadite loptice iz ulja i ocedite ih

06kavijar

pa ih stavite u čist stakleni sud. Može neku teglicu. Radite tako dok ne potrošite svu masu, dok se masa ne stegne ili dok vam ne dojadi, šta god se prvo desi.

Kavijar možete koristiti na razne načine.

Štedljivo.

kavijar2

Rasipnički.

kavijar11

Ili ga jesti kašičicom, ko sam ja da vam sudim.

Lepše će izgledati ako pre korišćenja malo odstoji  frižideru. Može i do nekoliko dana, ali nisam tačno sigurna koliko.

I ponavljam, kavijar možete napraviti od gotovo svake tečnosti i uporebiti za dekoraciju slatkiša, salata, supa, testenina… Volela bih da čujem šta ste vi smislili i isprobali.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


Ostavite komentar