Blanširani bademi

Danas ponovo pravimo nešto što nije konačni proizvod, već materijal koji ćemo koristiti za par dana.

Ovaj put su u pitanju blanširani bademi. Istina, možete ih pronaći u prodavnicama gotovo isto toliko često kao i obične, neljuštene.

Kad kažem “gotovo”, to ne znači ništa. Ako mi je um podešen na kuvanje, čim neke namirnice nema u dve najbliže radnje – to je velika prepreka.

Druga stvar, rinfuzna roba zna da bude čuvana na uslovima koji ne zadovoljavaju baš sve propise. Ako je i bilo nešto živo , a mikroskopski malo, vrela voda će sve to da neutrališe.

I treća, blanširani bademi mogu dugo da stoje. Slobodno ih pripremite unapred. Samo nemojte mnogo da ih grickate da vam se ne bi desilo da ponovo morate da ih pripremate tik pre no što vam zatrebaju.

Stavite šerpu vode da proključa. Kad proključa, ubacite bademe.

Voda neka da ključa još minut-dva i to je dovoljno.

Skinite šerpu sa šporeta i prebacite je na sto. Tamo bi trebalo da vas čeka jedna rupičasta kašika za vađenje badema iz vode, dve činije za bademe i jedna za ljuske.

Vadite ih iz vode malo po malo, u količini u kojoj mogu da se ohlade dovoljno da vam ne izgore prste, a da se ne isuše jer će se teško ljuštiti.

Samo ljuštenje ide skroz jednostavno jer su ljuske razlabavljene.

Uhvatite badem između dva prsta i pritisnite

i on će očas posla izkočiti iz kože.

Iako mnogo lako ide, ovaj posao može biti dosadan. Zato je najbolje raditi ga u društvu ili uz televizor ili uz neke stvarno duboke misli.

Kada su svi oljušteni, raširite ih po papiru i pustite ih da se osuše.

Ako vam se žuri može i u rerni na 180 stepeni, ali pazite da vam se ne ispeku, naročito ako pripremate nešto za šta vam je bitno da ostanu beli (marcipan). Ja ipak preporučujem sušenje na vazduhu.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


3 komentara na “Blanširani bademi”

  1. Zoka says:

    Lepo, lepo, ali šta dalje sa njima? ;D

  2. Marko says:

    Zaista korisni saveti. Pridržavao sam se redosleda, i bademi su ispadali sami od sebe :) Ovo mi je bio prvi put da nešto blanširam, ali znam da neće biti i poslednji. Hvala ti zloprase.com

Ostavite komentar