Lukovina i mermerna jaja

Uskrs se polako bliži.

Prošle godine sam pisala o tome zašto mi je to super praznik, a i ove godine ostajem pri tome.

Prošle godine sam pisala i recept za prirodno bojena plava i zelena jaja, ove godine proširujemo spektar  sa (barem) dve nove boje i jednom forom.

U većini domaćinstava se  jaja svake godine farbaju lukovinom, ali boja obično ispada tamna. Ako hoćete, može i tako, a možete dobiti i lepu narandžastu boju – sve zavisi od vaših afiniteta.

.

Potrebno vam je:

ljuske od luka

jaja

voda

sirće

so

.

Primećujete da nisam pisala količine. Kod prirodnih boja to nikako ne možete da znate, jer se ponašaju nepredvidivo, a i objašnjavaću kako bude odmicao post.

Ovo vam je količina ljuski od luka koje sam ja koristila za 3 jajeta (moglo je da stane još neko jaje, ali nije bilo potrebe) i oko pola litra vode.

Kao što vidite nije to puno lukovine. Moj vam je savet da krenete da je sakupljate već od sad, da vam je posle ne bi uvaljivali na pijaci za skupe pare :soća:

Vidite ovaj svežanj gumica pored jaja? Te sam gumice koristila da bih postigla mermerni efekat jer intenet tako nalaže.

Postoji i drugi način, pomoću aluminijumske folije:

Stavite nekoliko ljuski luka na foliju, postavite jaje preko, dodajte još nekoliko ljuski preko jajeta i zgužvajte foliju oko svega toga.

Nije baš ekološki najsjajnije rešenje, ali je efikasnije od gumica.

Stavite jaja u hladnu vodu i dodajte kašiku sirćeta i onako, kašičicu soli. Sirće je tu da bi se ljuska malo dekalcifikovala i lakše primila boju, a i da se belance ne bi razletelo po šerpi ako se ljuska malo polomi. So ne znam zašto je tu, valjda sprečava jaja da puknu, al mi nešto to sumnjivo.

Pošto je ovo kratak post i nema puno teksta, a ni slika, mogu da se osvrnem na jedan od bisera naše dečje poezije, koji kaže:

“da novine čita

to vam slika kaže

al’ ne mož da nađe

što joj oči traže”

Tako i vi, ne obraćajte pažnju na sliku:

Čim je voda počela da struji lukovina je spala sa jaja jer se gumice nisu baš pokazale. Zamislite da jaja nisu uvijena nego da lukovina slobodno pliva pored njih.

Ovo što sledi je recept za idealno kuvana jaja. Možete ga koristiti i inače, a sad nam baš dobro dođe jer jajima daje vremena da prime boju.

Kad voda provri smanjite temperaturu i kuvajte 2 minuta.

Posle toga skinite posudu sa vatre, poklopite je i ostavite jaja da stoje unutra još 11 minuta.

Za to vreme će ona poprimiti lepu narandžastu boju. Ako vam se učini da su posle 11 minuta dovoljno tamna i obojena prospite lukovinu i ostavite ih da se hlade u hladnoj vodi koju ćete često menjati da se jaja ne bi prekuvala od svoje sopstvene toplote.

Ako pak jaja nisu dovoljno obojena, sačuvajte vodu sa lukovinom, pa kad se i jaja i voda sa bojom potpuno ohlade vratite jaja u nju i neka stoje u frižideru dok ne poprime boju koju želite.

Možda zvuči komplikovano, ali je u stvari skroz jednostavno.

Kada se osuše, jaja će biti malo svetlija. Kad ih malo izmažete vaticom sa zejtinom ponovo će biti lepa i sjajna.

Ovako izgledaju jaja u lukovini, na moj način. Srednje je mermerno.

Efekat je sasvim zanimljiv. Ne znam da li bi nešto slično moglo da se postigne pomoću unihopa ili bi šara ispala jednobrazna jer bi unihop jako pritisnuo.

Bilo bi lepo da neko to isproba za sve nas. Ja nisam mogla, jer nisam imala ni jedne pocepane čarape. To je ili zato što sam gracilna dama koja hoda kao da lebdi, ili zato što sam zlo prase koje ne nosi unihop. Nemam pojma  =)

 

.
P.S. Sledeće nedelje ću vam pokazati kako da dobijete prirodnu žutu boju za jaja.

 

  

Related Posts SliderSlični recepti
Prirodna boja za jaja od plavog kupusa
Od svih porodičnih praznika oduvek sam najviše volela Uskrs. Pripreme su bile celodnevna zabava za čitavu porodicu, od branja raznoraznog bilja, preko pažljivog smeštanja tog bilja između jajeta i najlon ...
NASTAVI
Prirodna žuta boja za jaja
Prošle nedelje sam obećala i evo ga: još jedan način da se bez upotrebe veštačkih boja oboje uskršnja jaja i to u žuto. Ne znam za vas, ali meni je ...
NASTAVI
Kineska supa od paradajza i jaja
Da da. Kineska. To je jedina supa iz kineskog restorana koju umem da napravim. Maštam o kiselo ljutoj, ali ne znam ni odakle da počnem. Onu sa govedinom me mrzi ...
NASTAVI
Baba Verini mladenčići
Razne stvari je moguće naslediti: novac, kuću, veliki nos, nadimak ili dugove. Ništa od toga nama ovde nije zanimljivo, ali kad neko, npr vaša tetka, od svoje svekrve nasledi rukom pisanu ...
NASTAVI
Slatko od ruža
Ne znam da li još iko kuva slatko. Sve ređe, čini mi se, a i kad se skuva zaboravi se da se iznese pa tegle čuče u ostavi dok nas ...
NASTAVI
Prirodna boja za jaja od plavog kupusa
Prirodna žuta boja za jaja
Kineska supa od paradajza i jaja
Baba Verini mladenčići
Slatko od ružaOne Response to “Lukovina i mermerna jaja”

  1. jovankajorgovanka says:

    stare najlon hulahopke su ekoloskija varijanta: stavis jaje, uvrtis carapu, privezes koncem i sve tako dok ima mesta.

Leave a Reply