Špagete aljo, oljo i peperonćino (Aglio, oglio e peperoncino)

Kao što i samo ime kaže, ovo su špagete sa belim lukom, papričicama i uljem. Ništa ludo, reklo bi se. Ne zvuči čak ni kao neki recept. Ali uprkos tome, to je moj novi omiljeni način pripreme testenina. Posle karbonare, naravno.

Sam način pripreme je tako jednostavan da je gotovo nemoguće da zabrljate. Osim u slučaju da se zovete Zlo Prase, u tom slučaju je i to moguće. Kako? Saznaćete uz malo strpljenja.

Kao što možda znate, trudim se da izbegnem “odokativnosti”, pa ću i sad da se potrudim. Samo, nije lako: dosta zavisi od toga koliko je papričica koju koristite ljuta, da li je beli luk kineski ili domaći i da li volite masno. Dalje, večito pitanje o količini špageta po osobi. To isto ne umem da procenim. Valjda mogu da pojedem koliko god mi se sipa. Ali hej, čemu služi internet nego da se razreše razne dileme? (Ne odgovarajte, moliću lepo.)

 

Potrebno vam je (po osobi):

100g špageta

2-3 čena belog luka

1/4-1/3 ljute papričice (pazite, ako ne volite ljuto ili ako je papričica “otrovna”, možda i manje)

2-3 kašike masliovog ulja

so

malo svežeg peršuna

parmezan za serviranje

 

 

Stavite špagete da se kuvaju onako kako je naznačeno na pakovanju.

Najbolje da koristite špagete a ne neku drugu testeninu za ovo jelo.

Dok se one ne skuvaju, saseckajte beli luk i papričicu.

Ne mora mnogo sitno, beli luk na okca, papričice malo sitnije ako su onako, a mnogo sitnije ako su baš baš ljute.

Ako se špagete još nisu skuvale iskoristite vreme da iseckate i peršun. Ako su se skuvale, peršun ćemo kasnije. U svakom slučaju nemojte da ga zaboravite. Pisala sam ranije, ali moram još jednom: peršun nije “ono zeleno što se vadi iz supe”. Ok, kad je u supi – jeste. Ali u jelima koja imaju ovoliko belog luka lepo balansira ukuse, olakšava varenje, a i pomaže kod daha.

Sad procedite špagete i ostavite ih.

U dublji tiganj sipajte maslinovo ulje. Ja inače koristim sasvim malo ulja, ali pošto je ono ovde ravnopravan sastojak, ne cicijašite. Greota da špagete ispadnu suve. Kad sed ulje lepo zagreje, ubacite beli luk i papričicu.

aglio oglio peperonciniI sad nemojte da gledate foks lajf ili da stavljate sudove u mašinu ili da zevate kroz prozor ili da drndate foto aparat (da, da) inače će da pregori. Nego čim beli luk onako zamiriše, odmah dodajte špagete, posolite, lepo promešajte i skidajte sa vatre.

Sipajte u tanjire, dodajte peršun i parmezan i služite odmah.

špagete aljo olji i peperonćiniAko ste radili bilo šta od onoga što sam rekla da ne radite može da se desi da vam beli luk dobije ovakvu sumnjivu boju. Onda može da se desi i da vam neko nešto prigovori, ali vi slobodno recite da nemaju pojma i da to baš i treba da krcka.

To je moj glavni savet vama danas.

 


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


5 komentara na “Špagete aljo, oljo i peperonćino (Aglio, oglio e peperoncino)”

  1. Milka says:

    mmmmm

  2. Gordana says:

    Super su, krasne slike. I ja sam dodala malo cilija :) Za bijeli luk kazu cim malo pocne dobijati boju, dodati vode, tako se zaustavi proces, pa ne izgori. Jednostavno, a dobro :)

  3. [...] Našli smo zanimljiv recept i odličan blog o pripremanju hrane, Zlo prase. [...]

  4. Marko says:

    Peršun za serviranje je sasvim okej, ali molim te, nikako parmezan, ni u kom slučaju. Čar alja e olja je ta jednostavnost i balans ukusa belog luka, ulja i papričice, a parmezan nikako ne doprinosi tom balansu. Inače predobar recept van tog problema. Pozdrav!

Ostavite komentar