Začinjeni heljdovni kačamak

Danas je subota, sutra je nedelja. Ovo što vam sada predlažem je idealni nedeljni doručak pošto zahteva malo više vremena za pripremanje.

Ovakav način pripreme kačamaka je poseban iz tri razloga:

prvo, koristimo heljdu

drugo, način kuvanja je prilično neuobičajen za veći deo Srbije

treće, začin od belog mrsa

Iako se zove heljdovni kačamak, primetićete da ne koristimo samo heljdovno brašno, već i kukuruzno i pšenično. Malo ljudi je u stanju da jede samu heljdu bez dodataka.

Kukuruz nije biljka koja se tradicionalno gaji u Srbiji (budući da u ovaj deo sveta nije stigao pre 16. veka). Samim tim, ni kukuruzni kačamak nije tako tradicionalan kao što se često prikazuje. Verovatno su naši stari u ishrani koristili više heljde, raži, pšenice itd, tako da, ako vam je do oživljavanja starih običaja, možete eksperimentisati sa smanjenjem ili ukidanjem dela kukuruznog brašna. Za očuvanje dobrog ukusa ne garantujem =)

Potrebno vam je:

za kačamak:

750ml vode

100g heljdovnog brašna

150g kukuruznog brašna

30-40g pšeničnog brašna

so

za začin:

250ml mleka

70-80g (malo više od četvrtine pakovanja)  maslaca

100g kajmaka

150g belog sira

Stavite vodu da proključa, posolite je i dodajte sva brašna. Nemojte mešati nego pustite da se kuva pola sata do 45 minuta na tihoj vatri. Može se dogoditi da neki delovi brašna naizgled ostanu sasvim suvi, ali to je u redu. Kada to vreme prođe kačamak je potrebno izmešati, ali će vam, budući da je smesa veoma gusta, verovatno biti potrebna pomoć,odnosno neko ko će pridržavati šerpu.

Malo upozorenje: kačamak pućka i baca klobuke dok se kuva. Najbolje je da šerpa stoji na onom delu šporeta sa koga će projektili od kuvanog brašna načiniti najmanju štetu vašoj kuhinji/deci/kućnim ljubimcima.

Kad vam se učini da je dovoljno izmešano, ili kada se umorite, sklonite šerpu sa ringle i odvadite malo kačamaka na stranu, za svaki slučaj. Možda neko posti ili mu se ne dopadne začin.

Sad počnite sa pripremom začina

U tiganj ili šerpu sipajte mleko i pustite da se greje.

Dodajte maslac

pa kajmak ili, ukoliko ne možete doći do kajmaka, neku vrstu namaza kao što je filadelfija.

Izmrvite beli sir,

ne mora previše sitno ili ujednačeno, pa pustite da se kuva par minuta. U zavisnosti od toga koliko su slani sir i kajmak, začin je možda potrebno i posoliti.

Sada taj začin sipajte u šerpu sa kačamakom

i promešajte. Ukoliko smesa izgleda previše retko možete vratiti malo onog kačamaka koji ste odvojili na stranu.

Služite odmah, dok je još vruće


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


2 komentara na “Začinjeni heljdovni kačamak”

  1. ovo lijepo izgleda, to je kao neka vrsta palente s više raznih brašna? Mogla bih probati napraviti

  2. zloprase says:

    tako nešto =)
    ja mislim palenta dođe malčice žitkija (ređa) od ovoga pripremljenog, mada, moguće je da mi malko drugačije shvatamo te kulinarske termine..

Ostavite komentar