Čokoladni kolač sa kikiriki puterom iz mikrotalasne

Danas nešto gledam ovaj naš sajt i shvatila sam strašnu stvar: pa mi više od godinu dana nismo imali ništa slatko. Da je i u životu tako moje farmerke bi drugačiju pesmu pevale.

Zato nam treba jedno instant rešenje, a to je naravno kolač iz mikrotalasne.

Ovaj kolač je prilično poboljšanje u odnosu na prvi čokoladni kolač iz mikrotalasne: sočniji je, ne treba vam jaje, a ako umesto mleka stavite vodu čak ispada i posan.

 

Potrebno vam je (za 2 osobe, ali i jedna se uspešno izbori):

2 1/2 kašike brašna

1 1/2 kašike šećera

1 1/2 kašike kakaoa

1/2 kašičice praška za pecivo

na vrh noža soli

1 kašika kikirki putera

2 kašike ulja

3 kašike mleka

 

Po običaju u veću šolju stavite prvo suve sastojke. Brašno

šećer

kakao

so i prašak za pecivo.

Promešajte ih lepo.

Pa idemo na mokre sastojke. Kikiriki puter. Možete i neki drugi da stavite. Svaki od njih ima svoj ukus, neki su jači a neki blaži. Meni se sviđa i onaj od suncokretovog semena.

Pa ulje

mleko, odnosno voda ako ćemo posno.

Promešajte.

Ne bi trebalo da izgleda ovako suvo, više kašasto. Ne znam šta je to, ali kad god slikam hranu ona uspe da mi ispadne nekako vrljavo, čak i kad nema šta da ispada. Mislim, ovde stvarno nema, samo pomešate sve stvari u šolji. Ako i vama ispadne ovako suvo slobodno dodajte još kašiku mleka/vode.

Sad pravac mikrotalasna i to ne više od 45 sekundi (ako vam je jačina 1200w kao meni. Ako je slabija onda ne znam, malo produžite, desetak sekundi možda). Ako nemate precizan sat pri ruci možete se poslužiti onlajn štopericom. Ja uvek tako.

kolač iz mikrotalasne

E sad. Možda će da vam izgleda kao da se nije baš ispeklo. Ali kad je pečenje u mikrotalasnoj u pitanju morate da imate u vidu sledeće stvari:

1. stvari se ne peku od spolja ka unutra nego obrnuto. Drugim rečima, može da se dogodi da sredina bude pečenija od vrha.

2. pečenje se nastavlja i nakon što izvadite šolju iz mikrotalasne. Zato će kolač biti mnogo vreo. Dajte mu još minut-dva da se hladne, pa tek onda prionite.

čokoladni kolač iz mikrotalasne

Samo nemojte mnogo često. Stvara zavisnost.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


1 komentar na “Čokoladni kolač sa kikiriki puterom iz mikrotalasne”

  1. Senka says:

    Pozdrav,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

Ostavite komentar