Pileća salata sa celerom

Znate šta svi vole? Pečeno pile.

A znate šta niko ne voli? Hladne ostatke od pileta, a uvek ih bude. Onda ti ostaci najčešće završe u nekoj ruskoj salati ili tako nečemu ako imaju sreće, a ako nemaju ćuškaju se po frižideru jer se nikome ne jede a svima žao da bace i na kraju ipak bace.  Ali sada imamo rešenje. Ako vam je ruska dosadila, ako vas mrzi da kuvate povrće, ako vam se jede nešto malo laganije i aromatičnije ili prosto nešto novo – pokušajte sa ovom salatom. Iako ne može da se kaže da je hiper zdrava jer ima malčice tog majoneza, ipak može da joj se prikači da nema mnogo ugljenih hidrata, sem u grožđu i valjda nema glutena.

 

Količina od koje ćete spremati ovu salatu zavisi samo od količine piletine koju imate. Ja ovde dajem samo predlog odnosa sastojaka.

 

Potrebno vam je:

200g očišćene piletine

100g majoneza

4 štanglice (oko 150g) celera

50-100g grožđa

2-3 struka mirođije

kašičica senfa

malo bibera i možda malo soli

 

Pile očistite od kostiju i usitnite.

Zajedno sa majonezom ga gnjavite viljuškom dok se ne sjedini. Ovo može malo da potraje pa apelujem da iskoristite vaše male pomagače.

Goste. Decu. Izbor je samo vaš.

Znam da taj majonez nije najdijetalnija stvar na svetu ali zato dolazi celer pa se to potire.

Kod nas postoji taj problem što se svašta zove celer: imamo onaj kao koren, imamo lišće i imamo ove drške, a to su tri potpuno različite biljke. Meni je ovaj od drški trenutno potpuni favorit, otud i ova salata.

Celer iseckajte popreko.

Grožđe, bilo crno ili belo ili kombinovano isecite uzduž na polovine.

Sad još mirođija. Pokušajte da je ne izostavite, baš je bitan deo ove mešavine ukusa. Ja je ranije nisam volela, čak mi i sad njen miris sam po sebi nije nešto posebno, ali ima gde ima smisla. Ovde na primer.

Dodajte kašičicu senfa, malo bibera i soli po potrebi, to zavisi od samog pileta i od vašeg ukusa.

Promešajte, pustite da odstoji par sati i servirajte.

pileća salata sa celeromOvako izgleda moja salata od piletine i celera. Sledeći put ću možda da stavim i malo badema ili oraha. Sada nisam isključivo iz razloga što sam – zaboravila.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


2 komentara na “Pileća salata sa celerom”

  1. OneMoreJelena says:

    Zasto je potreban orah u ovakvoj salati? Ja ga uvek izostavljam u slicnim receptima ali vidim da je cesto na spisku namirnica pa pretpostavljam da je ipak bitan. Ne znam da li zbog ukusa ili teksture….

    • zloprase says:

      Mislim da je orah inače popularan zbog hranljive vrednosti (pripada grupi super-namirnica). Ja ga rado koristim zbog teksture. Ovde to nije problem jer celer daje hrskavost, ali salate nekad budu malo dosadne i gnjecave i on tu mnogo fino uskoči.

Ostavite komentar