Biljni maslac

Kod nas se biljni maslac ne koristi baš mnogo, ali na zapadu je prilično popularan, bilo kao kuver u restoranima ili uz posnija mesa, što malo potire njihovu svrhu ali okej. Ja ga volim, a dosta je zgodan da se pravi pred zimu, pre nego što vam mraz ubije začinske biljke. Takođe, jedan mali praktičan savet: bolje je da začine, ako nemate svoje u saksijama (zašto nemate?) kupite u piljari ili na pijaci, u samoposlugama su besmisleno skupi.

E da, slike su sve čudne boje, jer sam radila pod veštačkim svetlom. To je što je.

Potrebno vam je:

200g maslaca
250g margarina za mazanje
7 čenova belog luka
1/2 vezice peršuna (1 kesica iz maksija)
2 stabljičice bosiljka
1/4 veze mirođije
mrvica lavande
2 male stabljičice ruzmarina
šačica timijana
3-4 kašičice soli
jestivo cveće po izboru (ruža, neven, različak, ljubičica, šta god stvarno, samo proverite da nije otrovno kao ljutić ili mrazovac)

Pre bilo čega, izvadite maslac i margarin na sobnu temperaturu da se opuste.

Količine i izbor biljaka koje sam vam napisala su baš okvirni, ovako nekako kao na slici dole. Osnova su beli luk i peršun, a ostalo sve po želji. Stavite šta imate i šta volite. Ja npr. ni mrtva ne bih stavila korijander u ovu mešavinu, ili u usta generalno, a neko ga baš voli. Čak drugi stavljaju i mnogo manje bilja jer inače je maslac belji, ali budimo realni, onda je samo zabelolučeni maslac. Ne sudim, možete i tako.
01biljke
Nego, beli luk. Usitnite ga u secku.
01beliluk
Sada biljke malo prekratite na dasci da se ne bi upetljavale u nož od secka, povadite tvrde grančice s npr. timijana ili ruzmarina
03biljke
pa i njih u secka.
04začini
E sada je vreme da dodate cveće. Ja ovu ružu nisam izabrala svojevoljno, bila je jedino cveće koje sam mogla da maznem a da nikog ne ucvelim, ali nije mi se nešto pokazala, valjda je bila pretamna. Vi možete da kombinujete, npr neven i različak su super kombinacija. Pazite samo da ne kupujete sad rezano cveće iz cvećare koje em je skupo za ovaj posao em je tretirano ko zna čime, nego tako neko baštensko. I još jednom, pazite da nije otrovno. Dragoljub je isto lep.
05 ruža
Cveće samo kratko pulsnite pa ubacite maslac i margarin za mazanje, malo po malo.
06maslac
E sad će neko reći, pa zašto margarin, to je nezdravo, neću ja da budem škrtica. Ali ovde nije stvar u ekonomičnosti već u tačci topljenja i razmazivosti. Ukratko, uz margarin će tekstura biti bolja.
Negde na pola margarina dodajte i so. Sad je to malo nezgodno jer količina zavisi od toga koliko vam je margarin za mazanje slan, ali eto, možete i da probate.
07 so
I eto, biljni maslac je gotov.
Deo spakujte u kutijicu od margarina, zgodan je kao namaz za hleb kao aperitiv, uz krekere ili tako, uglavnom da će ga brzo nestati.
10krojterbuter
Ostatak zamrznite da vam traje.
Ja volim da napravim rozete, posle mnogo lepo izgledaju na mesu.
09rozete
To bih preporučila i vama, čak i ako vas je strah poslastičarskog džaka. Ili baš ako vas je strah. Ovde možete da probate bez posledica. Dakle na nešto ravno, npr poslužavnik ili pleh stavite baken papir, pa po njemu pravite rozete, ili stavljate masu kašičicom i ond pravac zamrzivač.
12krauterbutter
Kad se rozete stegnu, npr sutradan, možete ih prebaciti u plastični kontejner ili kesicu i držati u zamrzivaču koliko vam duša želi, pa vaditi po potrebi.
Smrznut biljni maslac stavi se na šnicle. Nemam sliku, dodaću je kad budem jela šnicle.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


1 komentar na “Biljni maslac”

  1. Anica says:

    Napravila sam! ovo je fenomenalno hvala tiii! :*

Ostavite komentar