Sataraš

Sataraš, bećar paprikaš, bećarac, prženo ili prženija.

Zovite ga kako hoćete, ali ga obavezno spremite ovih dana.  Mislim da je to najpopularnije septembarsko jelo kod nas.

Kad sam počela da pišem ovaj blog u stvari sam imala na umu ovakve stvari: one koje svima trebaju i koje svako može da spremi i ima od čega. Ako ste iskusniji u kuvanju možda mislite, pa šta tu  ima, samo se sve isprži. Ali šta ga znam. Ja sam u (ne tako) davnim danima kad sam počinjala sama sebi da kuvam na naetu našla recept za poparu i uštipke. Eto, mračna tajna Zlog Praseta =)

Bilo kako bilo, nekoliko septembara mi je prošlo u ovome ili onome pre nego što je sataraš došao na red. Sada je došao, sad mi je stomačić pun i savest mirna.

 

Potrebno vam je:

3 veća crna luka

3-4 veće paprike

2 paradajza

2 jajeta

so

biber. možda. mišljenja su podeljena.

 

U sataraš u stvari možete da stavite skoro svako povrće, samo je bitno da ih stavljate po redosledu tvrdoće. Tj. oni koji se najduže spremaju prvi idu unutra. Mislim, ne morate da šizite i da stavljate šargarepu, mislila sam na svako povrće koje sada stiže.

Luk naseckajte na rebarca, odnosno polukrugove i stavite da se prži.

Sad je stvar u sledećem. Luk ne treba da se uprži skroz kao kad spremate neka druga jela. Samo onako malo da postane staklast zato što će posle da nastavi da se prži sa paprikama a i njima treba dosta vremena. Poklopite tiganj, ali imajte u vidu da luk mora da se promeša povremeno da ne bi zagoreo. Ako hoćete možete da dodate i prazi luk između luka i paprike, isto je lepo.

Iseckajte paprike na komadiće veličine zalogaja. Ubacite.

Koliko ćete da pržite paprike zavisi samo od vas. Neko voli da ostanu krckave, neko voli da se raspadnu do neprepoznatljivosti. Ako ste vi od ovih drugih imajte u vidu da ćete možda morati da povremeno dodate i malo vode da sve to ne bi zagorelo.

Kad ste zadovoljni i paprikama ubacite seckani paradajz. Ja jesam rekla 2 velika, a ovde se vidi da ih ima više, ali ovi su baš baš bili mali. (ponovo, ako stavljate tikvice, a njih jedino radi volumena možete da stavite, dodajte ih minut-dva pre paradajza)

Kad ubacite i paradajz više ne morate da poklapate. Mešajte dok se paradajz ne otopi i dok sataraš ne prestane da bude vodenast.

Onda još jaja.

sataraš

Promešajte, posolite. Možda i pobiberite ako volite i skinite sa vatre.

Sataraš je gotov.

bećarac, bećar paprikaš

Jede se sa puno belog hleba, jogurtom, a i kisela pavlaka ne ide baš loše uz njega.

Kao da to niste znali i bez mene.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


2 komentara na “Sataraš”

 1. mimi says:

  Klasika na kojoj sam odrasla, jedno od prvih jela koja sam ikad spremala, bas po ovom receptu. :) Zapravo, mozda ga i za veceru napravim, ili makar ovih dana.

  • zloprase says:

   =)
   Sad se mislim, možda je i meni prvo pravo jelo-jelo, baš jelo, a ne zanimacija.

Ostavite komentar