Birher mizli (musli)

Malo je poznato da su pahuljice, Mizli (Müsli, odnosno Müesli po švajcarskom pravopisu),  koje su odavno deo evropske i svetske kulture doručkovanja, u stvari poreklom iz Švajcarske.

Njih je 1900. godine, uveo švajcarski lekar Maksimilijan Oskar Birher-Bener i nazvao “jelom iz dijete sa jabukama”. On je ovo jelo kao laganu večeru davao pacijentima koji su prebivali u njegovom sanatorijumu kako bi im obezbedio uravnoteženu ishranu koja sadrži i dovoljno voća.

Iako Birher-Bener važi za jednog od pionira zdrave ishrane, on pahuljice nije izmislio sam, već ih je preuzeo: pri planinarenju svratio je u planinski katun i tamo bio poslužen veoma sličnim jelom koje je sadržalo ovsene pahuljice, jabuke, limunov sok i lešnike i koje se navodno u planinama jelo i prethodnih stotinu godina.

Originalni Birherov recept (za jednu porciju) je malo komplikovan i danas se ne koristi, ali evo čisto da ga vidite:

1 ravna kašika ovsenih pahuljica, 1 kašike vode

da se topi 12 sati

1 kašiku limunovog sokai 1 kašiku zaslađenog  kondenzovanog mleka dodati i izmešati u pastu

2 nakisele jabuke neposredo pre konzumiranja narendati i umešati, 1 kašiku usitnjenih lešnika ili badema dodati nakon toga

On je koristio kondenzovano mleko zato što se sveže mleko u to vreme nije pasterizovalo, pa ga je bilo rizično koristiti na ovaj način.

Nadam se da sve ovo nije zvučalo isuviše klinički.

Birher mizli su kroz vek svog postojanja doživele mnoge promene. Tako se danas jedu kao doručak ili čak lagani desert i veoma su omiljene. Pored jabuka, može se dodati bilo koje voće.

Ova količina je dovoljna za 4-6 porcija.

.

Potrebno vam je:

2 čaše vaše omiljene mizli-mešavine

2 čaše mleka

1 jabuka

1 narandža

1 banana

2 kašike šećera

malo jogurta

.

Mizli-mešavinu možete napraviti i sami:

pomešajte nekoliko vrsta pahuljica (ovsene, zobene, pšenične), malo suvog voća i semenki (bundevino, laneno seme) u odnosu koji vam se dopada i to je to. Barem znate da nema dodatog šećera.

Sipajte hladno mleko i pahuljice u jednu veću posudu.

Izgledaće ovako, malo retko.

Sad to ostavite i posvetite se voću.

Možete koristiti bilo koje voće. Jagode su lepe, ali ih sada nema. Ipak, gledajte da zadržite jabuku jer jabuka je osnova ovog jela.

I nemojte da se pređete, pa da pokušate da voće i jogurt zamenite voćnim jogurtom – ni na šta ne liči.

Bananu iseckajte na kolutove, kriške narandže na poprečne komadiće, a jabuku na paralelopipede.

Je ‘l se ustručavate vi nekad da kažete neku reč da ne biste ispali štreber? Mene to prati celog života. Plus što nisam ni sigurna koliko su moji paralelopipedi stvarno paralelopipedi.

Samo kažem.

Sad u to voće sipajte kašiku-dve šećera.

Šećer možda možete i da zaobiđete, ne znam jer nisam pokušavala. A i nije to mnogo šećera.

Promešajte tako da voće bude ravnomerno pokriveno šećerom pa dodajte jogurt. Ne treba vam mnogo, tek da svo voće bude pokriveno kad izmešate. Ovako nekako:

U međuvremenu su se pahuljice verovatno natopile.

Dodajte voće u pahuljice.

Promešajte i dobro zatvorite plastičnom folijom. Možda čak ne bi bilo loše da umesto vangle odmah koristite plastičnu činiju sa poklopcem.

Pustite da prenoći i servirajte za doručak.

Preko noći će struktura ove mešavine postati vrlo prijatna, a ukusi će se harmonično izmešati, ni nalik onome što biste očekivali od jednostavne mešavine pahuljica i voća.

Mešavina može da vam potraje do dva dana. Za ta dva dana sami odlučite da li ćete je smatrati doručkom ili desertom.


Lajkuj ili podeli sa prijateljima :)


Ostavite komentar